Sernik na zimno z musem kajmakowym i czekoladowym

3.43 (7 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik na zimno ze słodkim musem kajmakowym i musem z gorzkiej czekolady. Wierzch ciasta posypałam posiekanymi orzechami i gorzką czekoladą. Smaki i tekstury doskonale się łączą. Ciasto jest proste do wykonania, a większość pracy wykonuje za nas robot planetarny.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
    warstwa serowa:
    500 g serka waniliowego
    10 g żelatyny w płatkach
    mus kajmakowy:
    400 g masy kajmakowej
    100 ml mleka
    20 g żelatyny w płatkach
    mus czekoladowy:
    100 g gorzkiej czekolady 70%
    100 ml mleka
    10 g żelatyny w płatkach

    120 g okrągłych biszkoptów

    do posypania:
    100 g posiekanych orzechów laskowych
    tarta gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

3.43 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z musem kajmakowym i czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rant tortownicy wykładamy folią do rantów (dzięki temu łatwo zdejmiemy rant tortownicy nie uszkadzając ciasta). Dno tortownicy i boki wykładamy biszkoptami.
    Warstwa serowa:
    Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje odsączamy i rozpuszczamy. Serek przekładamy do dzieży robota kuchennego, wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy końcówką - rózga. Wymieszaną masę wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki.
    Mus kajmakowy:
    Do dzieży robota przekładamy kajmak dodajemy mleko. Mieszamy końcówką - rózga, aż kajmak połączy się z mlekiem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje odsączamy i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do kajmaku z mlekiem. Ubijamy na wysokich obrotach około 10-15 minut, aż masa się spieni. Mus wylewamy na warstwę serową. Odstawiamy do lodówki.
    Mus czekoladowy:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę i ciepłe mleko umieszczamy w dzieży robota i mieszamy końcówką - rózga, aż się połączą. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje odsączamy i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do czekolady. Ubijamy na wysokich obrotach około 10-15 minut, aż masa się spieni. Mus wylewamy na warstwę kajmakową. Posypujemy orzechami i wiórkami czekolady. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, żeby masy dobrze zastygły. Dzięki użyciu foli do rantów wystarczy rozpiąć tortownicę, ostrożnie zdjąć folię i przełożyć ciasto na płaski talerz lub paterę.

Porady

Proponuję użyć żelatyny w listkach, gdyż idealnie się rozpuszcza i łączy z masami nie pozostawiając grudek. Ciasto najlepiej kroić nożem wcześniej namoczonym w gorącej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować