Kolorowa sałatka warstwowa ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej namoczyć filety śledziowe w mleku, zostawić na noc. Następnego dnia pokroić śledzie w kostkę. Cebulę drobno posiekać, ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jajka na tarce o małych oczkach. Na dnie naczynia ukłożyć warstwę śledzi, wyłożyć trochę majonezu, posypać pieprzem. Nastepnie wyłożyć pokrojoną cebulę, ogórki i ziemniaki. Znowu wyłożyć warstwę majonezu, przyprawić pieprzem. Ułożyć starte buraki, dodać ostatnią warstwę majonezu , pieprz i starte jajka. Odstawić do lodówki najlepiej na noc, aby smaki się przegryzły.
Porady
opcjonalnie można dodać 2 małe jabłka i wzbogacić smak prażonym słonecznikiem
Komentarze