Coś dla amatorów szybkich i jarskich dań obiadowych-brukselka i warzywa pod jajeczną pierzynką.Można oczywiście zrobić w formie jednej dużej zapiekanki.
30 min
Składniki:
1 opakowanie brukselki mrożonej (u mnie Hortex)
2 gotowane marchewki
100 g groszku zielonego z puszki
6 jaj
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 łyżka kaszy manny błyskawicznej
sól morska
pieprz kolorowy z młynka do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
czubrica zielona do smaku
bazylia suszona do smaku
Puszyste muffinki z brukselką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę -nie rozmrażać! wrzucić na osolony wrzątek i blanszować około 5 minut Odcedzić na sicie ,pokroić na połówki lub na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać,posiekać drobno,czosnek przecisnąć przez praskę poddusić na łyżce masła na patelni, dodać pokrojoną brukselkę i marchewkę gotowaną również pokrojoną oraz osączony z zalewy groszek,doprawić do smaku czubricą solą i pieprzem.Wymieszać. Jajka ubić mikserem na puszystą masę ze śmietanką ,dodać kaszę mannę i delikatnie wymieszać doprawić do smaku bazylią oraz gałką muszkatołową.
2.Ceramiczne kokilki około 7-8 sztuk (zależnie od wielkości)wysmarować masłem i posypać bułką tartą wyłożyć na dno warzywa i zalać masą jajeczną. Nagrzać piekarnik do 180*c. Kokilki wstawić do większego naczynia żaroodpornego z gorącą wodą tak aby kokilki były do połowy zanurzone i piec 20 minut aż masa całkowicie się zetnie. Podawać na ciepło przybrane listkami świeżej bazylii.
Komentarze