Wymyśliłam to ciasto na szybko mając wielką ochotę na coś słodkiego.
60 min
Składniki:
100 g margaryny
150 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki mielonego kardamonu
300 g dowolnej masy krówkowej
330 ml śmietany kremówki (30%)
2 łyżeczki żelatyny
100 ml wrzątku
25 g ryżu preparowanego
Puszysta krówka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z margaryny, mąki, cukru pudru i kardamonu zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy stopniowo ostudzoną żelatynę.
Na wystudzone ciasto wykładamy połowę masy krówkowej, następnie ubitą śmietanę z żelatyną i na koniec ryż wymieszany z pozostałą masą krówkową.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Komentarze