makaron pappardelle
ok. 250 g piersi z kurczaka
250 g marchewek
200 ml śmietany 30%
łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz biały
curry
słodka papryka
olej rzepakowy do smażenia
Pappardelle z kurczakiem w sosie marchewkowo-śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, curry i papryką, odstawiamy.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w drobne kawałki. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. W tym czasie na odrobinie rozgrzanego oleju przesmażamy przyprawione kawałki kurczaka.
Gdy marchew będzie już miękka, miksujemy ją blenderem, dodajemy śmietankę i gotujemy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć, następnie dodajemy podsmażone kawałki kurczaka i jeszcze chwilę gotujemy razem. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki. Sos mieszamy z makaronem.
Komentarze