Pappardelle z kurczakiem w sosie marchewkowo-śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki i smaczny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • makaron pappardelle
    ok. 250 g piersi z kurczaka
    250 g marchewek
    200 ml śmietany 30%
    łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz biały
    curry
    słodka papryka
    olej rzepakowy do smażenia

Pappardelle z kurczakiem w sosie marchewkowo-śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, curry i papryką, odstawiamy.
    Marchew obieramy, myjemy i kroimy w drobne kawałki. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. W tym czasie na odrobinie rozgrzanego oleju przesmażamy przyprawione kawałki kurczaka.
    Gdy marchew będzie już miękka, miksujemy ją blenderem, dodajemy śmietankę i gotujemy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć, następnie dodajemy podsmażone kawałki kurczaka i jeszcze chwilę gotujemy razem. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki. Sos mieszamy z makaronem.

Komentarze

Podobne przepisy