Makaron pieczony w kruchym cieście ziołowym z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale myślę, że warto raz na jakiś czas zrobić coś innego niż zawsze.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    400 g mąki pszennej
    200 g masła
    1/2 łyżeczki oregano
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki majeranku
    płaska łyżeczka soli

    Farsz makaronowy:
    250 g makaronu fettucionne
    150 g wędzonej szynki
    150 g miękkiego sera

    Sos grzybowy:
    garść suszonych grzybów
    woda
    sól
    pieprz
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron pieczony w kruchym cieście ziołowym z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól i zioła, szybko zagniatamy z masłem, odstawiamy do lodówki na godzinę.
    W tym czasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dokładnie odsączamy na sicie. Szynkę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    3/4 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i brzeg formy. Spód nakłuwamy widelcem, po czym wysypujemy odrobinę startego sera. Resztę sera i pokrojoną szynkę mieszamy z makaronem. Wykładamy do formy, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem zlepiając dokładnie brzegi.
    Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200 stopni C.
    Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie odsączamy (wodę zostawiamy). Pozostawioną wodę zagotowujemy w rondelku, natomiast grzyby kroimy w drobniejsze kawałki i dodajemy do wody. Przyprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu mieszamy z mąką rozmieszaną z odrobiną wody i ponownie zagotowujemy. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować