Puszysta krówka z ryżem

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kruche ciasto z delikatną pianką, masą krówkową i ryżem preparowanym - idealne połączenie dla wielbicieli słodkości.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    100 g masła lub margaryny
    150 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki mielonego kardamonu

    Pianka:
    330 ml śmietany kremówki (30%)
    2 łyżeczki żelatyny
    100 ml wrzątku

    Dodatkowo:
    300 g masy krówkowej
    25 g ryżu preparowanego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Puszysta krówka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z masła lub margaryny, mąki, cukru pudru i kardamonu zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.

    Po tym czasie ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Studzimy.

    Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy stopniowo ostudzoną żelatynę.

    Na wystudzone ciasto wykładamy połowę masy krówkowej, następnie ubitą śmietanę z żelatyną i na koniec ryż wymieszany z pozostałą masą krówkową.
    Ciasto przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować