Puszysta kremówka

4.99 (204 ocen)

  • 3 godz.

Kremówkę zawsze robiła moja Mama. Postanowiłam to odmienić i spróbować sama ją upiec. A skoro mi wyszła i prędko znikła, to i Wam wyjdzie:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dkg mąki
    30 dkg margaryny
    6 łyżek wody przegotowanej
    2 żółtka

    Krem:
    2 i 1/2 szklanki mleka
    3 żółtka
    2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 i 1/2 łyżki mąki zwykłej
    1 cukier waniliowy

    Cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.99 (204 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Do kawy Kremówka Desery

Puszysta kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto 1. Ciasto:
    Do przesianej na stolnicę mąki dodajemy margarynę, wodę oraz żółtka. Wszystko siekamy i zarabiamy szybko ciasto. Odkładamy na godzinę do lodówki.
  • Ciasto wałkujemy i pieczemy na złoty kolor 2. Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy na długość i szerokość blachy (36x24cm). Dziurkujemy widelcem. Pieczemy osobno w mocno nagrzanym piekarniku na złoty kolor (ok. 180st przez 30 minut).
  • 3. Krem:
    Mleko zagotować z cukrem. Żółtka roztrzepać z odrobiną mleka, dodać obie mąki. Dobrze wymieszane składniki dolewamy do gotującego mleka i gotujemy ok 5 min.
    Ciasto przekładamy wystudzonym kremem, posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do gorącego kremu można zetrzeć pół kostki masła i energicznie wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować