Puszysta kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do przesianej na stolnicę mąki dodajemy margarynę, wodę oraz żółtka. Wszystko siekamy i zarabiamy szybko ciasto. Odkładamy na godzinę do lodówki.
2.Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy na długość i szerokość blachy (36x24cm). Dziurkujemy widelcem. Pieczemy osobno w mocno nagrzanym piekarniku na złoty kolor (ok. 180st przez 30 minut).
3.Krem:
Mleko zagotować z cukrem. Żółtka roztrzepać z odrobiną mleka, dodać obie mąki. Dobrze wymieszane składniki dolewamy do gotującego mleka i gotujemy ok 5 min.
Ciasto przekładamy wystudzonym kremem, posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Do gorącego kremu można zetrzeć pół kostki masła i energicznie wymieszać.
Komentarze