Puszysta drożdżówka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier i cukier waniliowy ze szczyptą soli ucieramy mikserem z żółtkami na puszystą masę.
2.Drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki mleka z 3 łyżkami cukru. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski.
3.Do mąki wlewamy zaczyn drożdżowy oraz utarte żółtka i ciepłe mleko. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Na koniec wlewamy do tego rozpuszczone masło i ponownie krótko wyrabiamy. Będzie miało dość kleistą konsystencję.
4.Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie formy keksowe natłuszczamy np. masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie połowy i każdą z nich rozkładamy w jednej keksówce.
5.Składniki na kruszonkę zagniatamy a następnie rozcieramy w dłoniach. Ciasto nałożone do keksówek smarujemy białkiem jajka i posypujemy kruszonką.
6.Drożdżówki pieczemy do ,,suchego patyczka,, około 50 minut w 180 stopniach.
Komentarze