PUSZYSTA DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ

4.48 (143 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatna i puszysta drożdżówka o lekko maślano-waniliowym smaku. W prost rozpływa się w ustach.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA DWIE DUŻE KEKSÓWKI o wymiarach 35x13 cm

    1 kg mąki pszennej tortowej typ 450
    400 g cukru (można dać mniej, według własnego smaku)
    saszetka cukru waniliowego
    6 żółtek (+ trochę białka do posmarowania wierzchu ciasta)
    szczypta soli
    2 szklanki ciepłego mleka
    100 g świeżych drożdży + 3 łyżki cukru
    150 g roztopionego i ostudzonego masła

    KRUSZONKA:
    100 g masła
    po 8 łyżek mąki i cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Puszysta drożdżówka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i cukier waniliowy ze szczyptą soli ucieramy mikserem z żółtkami na puszystą masę.
  • 2. Drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki mleka z 3 łyżkami cukru. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski.
  • 3. Do mąki wlewamy zaczyn drożdżowy oraz utarte żółtka i ciepłe mleko. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Na koniec wlewamy do tego rozpuszczone masło i ponownie krótko wyrabiamy. Będzie miało dość kleistą konsystencję.
  • 4. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie formy keksowe natłuszczamy np. masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie połowy i każdą z nich rozkładamy w jednej keksówce.
  • 5. Składniki na kruszonkę zagniatamy a następnie rozcieramy w dłoniach. Ciasto nałożone do keksówek smarujemy białkiem jajka i posypujemy kruszonką.
  • 6. Drożdżówki pieczemy do ,,suchego patyczka,, około 50 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Wanilia Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować