Puszysta drożdżówka z kokosową kruszonką.

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Najprostsza drożdżówka - bez zagniatania, bez obaw, że nie wyrośnie! Puszysta, z idealną kruszonką - perfekcyjna!

  • 2 godz. 50 min

Składniki:


  • 8 jajek
    1 szklanka cukru
    1 paczka cukru wanilinowego
    100 g drożdży
    1 kg mąki
    1 kostka masła
    1 szklanka mleka
    150 g rodzynek
    2-3 krople olejku pomarańczowego

    Kruszonka:

    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1/2 kostki masła
    100 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Puszysta drożdżówka z kokosową kruszonką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, cukier, cukier wanilinowy i drożdże łączymy w misce.
    Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 2 h.
  • 2. Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy mleko i mieszamy.

    Po upływie 2h , do naszej masy jejeczno-drożdżowej dodajemy mąkę, olejek pomarańczowy, mleko z masłem i rodzynki. Mieszamy wszystko pałką.
  • 3. Do osobnej miski wrzucamy składniki potrzebne do kruszonki i ucieramy palcami.
  • 4. 2 średnie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy blachę ciastem ( może być cienko, drożdżówka mocno urośnie) . Posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować