Pstrąg na ostro z warzywami na parze

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiejsza propozycja jest lekka i zdrowa, ale za to smaczna i wyrazista. Danie to połączenie pieczonego pstrąga otulonego płatkami chili z soczystymi warzywami przygotowywanymi na parze. Całość dopełnia lekka pasta pindżur z pieczonej papryki. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • - filety z pstrąga
    - 1 mały kalafior
    - 1 mały brokuł
    - 2 marchewki
    - plaster masła
    - zioła prowansalskie
    - płatki chilli
    - słodka papryka mielona
    - sól i pieprz
    - oliwa z oliwek

    DODATKI
    - plasterki cytryny
    - pasta pindżur (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg na ostro z warzywami na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone z ości oraz pozbawione skóry filety z pstrąga dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i płatkami chili. Przyprawione filety układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, a na wierzch każdego z nich kładziemy dodatkowy plaster masła* i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 15 minut.

    * Masło podczas pieczenia nada rybie smaku, delikatności i soczystości.
  • 2. Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w plastry i gotujemy na parze około 20 minut. Gotowe warzywa doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi.

    Upieczonego pstrąga podajemy z dodatkiem cytryny, pasty pindżur (opcjonalnie) i warzywami. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować