Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami i brokułem pod beszamelem

4.5 (159 ocen)

  • 25 min

Pyszna propozycja rybnej zapiekanki - smaki doskonale się ze sobą łączą, a całość jest szybka w przygotowaniu. Polecam na obiad lub kolację.

  • 25 min

Składniki:

  • 370g fileta z pstrąga łososiowego
    kilka średnich ugotowanych ziemniaków
    1/2 brokuła
    pieprz cytrynowy
    świeżo zmielony pieprz
    gałka muszkatołowa
    sól

    Beszamel:
    2 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    1 szkl. mleka (ew. trochę więcej)
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej

    + masło do posmarowania formy
    drobno starty ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami i brokułem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jrdap7 1. Formę do zapiekania smarujemy dokładnie masłem i układamy warstwę z plastrów ugotowanych ziemniaków - oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Posypujemy niewielką ilością tartego sera żółtego (1-2 łyżki).
  • image-0olu8gp 2. Kolejną warstwę stanowi pstrąg łososiowy (jeśli jest ze skórą należy ją ściąć ostrym nożem i sprawdzić czy nie pozostały w filecie jakieś ości, jeśli są powyjmować). Rybę wcześniej oprószamy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Posypujemy 1 łyżką tartego sera.
  • image-0rpndll 3. Brokuł dzielimy na małe różyczki, układamy w naczyniu i ponownie oprószamy serem żółtym. Czynności powtarzamy w kolejnej warstwie zapiekanki. Na wierzchu posypujemy więcej sera, około 4 łyżki.
  • image-24jeduu 4. Beszamel: na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i stale mieszamy, aż dobrze się połączą. Następnie wlewamy mleko i nadal mieszamy aż do zgęstnienia sosu - robimy to na małym ogniu, aby nie zagotować. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polewamy zapiekankę i wstawiamy całość do piekarnika na około 35 minut (180 stopni).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować