Dżem jabłkowy - przepis naturalny, bez żadnych ulepszaczy!

4.38 (181 ocen)

  • 5 godz.

Dżem z jabłek to klasyka polskich przetworów. Taki dżem jabłkowy robi od lat moja Mama. Nauczyła mnie, że nie warto używać substancji zagęszczających, bo smak już nie będzie taki sam! Naturalny dżem z jabłek jest boski ;) I najlepszy dla dzieci. Jemy na kanapki, do naleśników, a nawet sam :) Używamy też w zimie do szarlotki i innych wypieków. Do wszystkiego :) Sprawdź, jak zrobić dżem z jabłek!

  • 5 godz.

Składniki:

  • jabłka
    cukier kryształ
Wystaw ocenę:

4.38 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Naleśniki

Dżem jabłkowy - przepis naturalny, bez żadnych ulepszaczy! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka zasypane cukrem 1. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Zasypujemy odrobiną cukru i odstawiamy na 1-2 godziny, aby puściły sok.
  • Smażone na wolnym ogniu 2. Następnie smażymy na małym ogniu aż się rozpadną (około 1,5 godziny lub dłużej w zależności od rodzaju jabłek), często mieszając, żeby się nie przypaliły. Co ważne - smażymy w garnku ze stali nierdzewnej z grubym dnem i mieszamy drewnianą łyżką.
  • 3. W trakcie smażenia możemy nasz dżem dosłodzić - zależy od jabłek i naszego gustu jak słodki dżem chcemy uzyskać.
  • Nałożone do słoików 4. Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików pozbawiając powietrza (tak jakby "upychamy" łyżką), wycieramy do sucha gwint i dokładnie zakręcamy.
    Pasteryzujemy około 15-20 minut.
  • 5. W przepisie nie podaję ilości jabłek ani cukru. Ile mam jabłek nigdy nie wiem, bo moje są prosto z własnego sadu - niepryskane, więc i prawie każde muszę okroić i jest dużo odpadków. A cukier - moje jabłka to "ananasy", czyli słodkie - daję dosłownie szczyptę cukru, do antonówek więcej, bo są kwaśniejsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Dżem z jabłek na zimę

Dżem z jabłek to wspaniała rzecz na zimę. Warto pamiętać, że do dżemu nigdy nie dajemy jabłek obitych - trzeba okroić, bo dżem może zacząć pleśnieć w krótkim czasie. Przepis na dżem z jabłek jest stosunkowo prosty. Jeśli znudzi nam się tradycyjna wersja, możemy doprawić go do smaku, na przykład cynamonem. 

Dżem z jabłek – przetwory domowe

Dżem jabłkowy dobrze sprawdza się jedzony sam, po prostu na kanapkę. Można także używać go do ciast. Posmarujmy nim biszkopt pod warstwę kremu lub użyjmy do szarlotki. Dżem z jabłek pasuje też jako nadzienie do rogalików czy drożdżowych bułeczek. 

Robiąc przetwory, takie jak dżem z jabłek, warto zaopatrzyć się w kilka przydatnych akcesoriów. Z pewnością dobrym rozwiązaniem jest kupno poręcznego garnka przeznaczonego do robienia dżemów i konfitur – ma rączkę, dzięki której z łatwością przelejemy zawartość do słoików. Przyda nam się też lejek. W sklepach znajdziecie również zestawy do robienia przetworów, w skład których wchodzą słoiki i przydatne gadżety. Potrzebne będą wam jednolite słoiki – warto kupić od razu większą ich ilość. Nie zapomnijcie też o etykietach!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować