Dżem z jabłek to klasyka polskich przetworów. Taki dżem jabłkowy robi od lat moja Mama. Nauczyła mnie, że nie warto używać substancji zagęszczających, bo smak już nie będzie taki sam! Naturalny dżem z jabłek jest boski ;) I najlepszy dla dzieci. Jemy na kanapki, do naleśników, a nawet sam :) Używamy też w zimie do szarlotki i innych wypieków. Do wszystkiego :) Sprawdź, jak zrobić dżem z jabłek!
4.38 (181 ocen)
Dżem z jabłek to wspaniała rzecz na zimę. Warto pamiętać, że do dżemu nigdy nie dajemy jabłek obitych - trzeba okroić, bo dżem może zacząć pleśnieć w krótkim czasie. Przepis na dżem z jabłek jest stosunkowo prosty. Jeśli znudzi nam się tradycyjna wersja, możemy doprawić go do smaku, na przykład cynamonem.
Dżem jabłkowy dobrze sprawdza się jedzony sam, po prostu na kanapkę. Można także używać go do ciast. Posmarujmy nim biszkopt pod warstwę kremu lub użyjmy do szarlotki. Dżem z jabłek pasuje też jako nadzienie do rogalików czy drożdżowych bułeczek.
Robiąc przetwory, takie jak dżem z jabłek, warto zaopatrzyć się w kilka przydatnych akcesoriów. Z pewnością dobrym rozwiązaniem jest kupno poręcznego garnka przeznaczonego do robienia dżemów i konfitur – ma rączkę, dzięki której z łatwością przelejemy zawartość do słoików. Przyda nam się też lejek. W sklepach znajdziecie również zestawy do robienia przetworów, w skład których wchodzą słoiki i przydatne gadżety. Potrzebne będą wam jednolite słoiki – warto kupić od razu większą ich ilość. Nie zapomnijcie też o etykietach!
Komentarze