Przekładaniec z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z rabarbarem i galaretką wiśniową na biszkoptowym spodzie. Całość zwieńczona jest bitą śmietaną o smaku waniliowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na biszkopt:

    3 jajka (L)

    80 g mąki pszennej

    100 g cukru

    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Na poncz :
    pół szklanki mocnej herbaty

    Na masę rabarbarową :
    800 g rabarbaru
    110 g cukru trzcinowego jasnego (lub zwykłego)
    2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
    20 g mąki pszennej
    20 g skrobi ziemniaczanej
    175 ml zimnej wody

    Na masę śmietanową ;
    330 g śmietany kremówki 30-36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny na 100 ml gorącej wody
    Proszek typu nesquik o smaku waniliowym ( u mnie Kaba) ***można pominąć

    Dodatkowo:
    3-5 sztuk maślanych herbatników
    świeża mięta do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Przekładaniec z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć i osuszyć odciąć zielone części. Łodygi pokroić na plastry ok 1-1,5 cm grubości każdy. Umieścić na patelni i zasypać cukrem trzcinowym. Gotować kilka minut do momentu aż rabarbar będzie miękki i puści soki . Obie mąki wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się masy rabarbarowej dokładnie wymieszać gotując ok 1 minuty zdjąć z ognia.'
  • 2. Do gorącej masy wsypać obie galaretki i wymieszać do połączenia. Przestudzić.
    Na biszkopt: Jajka starannie oddzielamy. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Gdy otrzymamy sztywną pianę pojedynczo dodajemy żółtka i przesiewamy mąkę oraz skrobię ziemniaczaną, Delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. (Forma o wym. 33 x 20 cm ). Biszkopt pieczemy w 170 st C przez 20 minut, do suchego patyczka.
  • 3. Upieczony biszkopt studzimy i nasączmy ponczem z mocnej herbaty.
    Wylewamy tężejącą masę rabarbarową.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i lekko studzimy. Dodajemy do śmietany, Wsypujemy proszek waniliowy i mieszamy. Wykładamy na stężałą masę. Schładzamy, Na koniec posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Gotowe.

Porady

Zamiast proszku waniliowego można dodać cukier waniliowy lub ekstrakt z wanili

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować