Pyszne ciasto z rabarbarem i galaretką wiśniową na biszkoptowym spodzie. Całość zwieńczona jest bitą śmietaną o smaku waniliowym.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na biszkopt:
3 jajka (L)
80 g mąki pszennej
100 g cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na poncz :
pół szklanki mocnej herbaty
Na masę rabarbarową :
800 g rabarbaru
110 g cukru trzcinowego jasnego (lub zwykłego)
2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
20 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
175 ml zimnej wody
Na masę śmietanową ;
330 g śmietany kremówki 30-36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny na 100 ml gorącej wody
Proszek typu nesquik o smaku waniliowym ( u mnie Kaba) ***można pominąć
Dodatkowo:
3-5 sztuk maślanych herbatników
świeża mięta do przybrania
Przekładaniec z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar umyć i osuszyć odciąć zielone części. Łodygi pokroić na plastry ok 1-1,5 cm grubości każdy. Umieścić na patelni i zasypać cukrem trzcinowym. Gotować kilka minut do momentu aż rabarbar będzie miękki i puści soki . Obie mąki wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się masy rabarbarowej dokładnie wymieszać gotując ok 1 minuty zdjąć z ognia.'
2.Do gorącej masy wsypać obie galaretki i wymieszać do połączenia. Przestudzić.
Na biszkopt: Jajka starannie oddzielamy. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Gdy otrzymamy sztywną pianę pojedynczo dodajemy żółtka i przesiewamy mąkę oraz skrobię ziemniaczaną, Delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. (Forma o wym. 33 x 20 cm ). Biszkopt pieczemy w 170 st C przez 20 minut, do suchego patyczka.
3.Upieczony biszkopt studzimy i nasączmy ponczem z mocnej herbaty.
Wylewamy tężejącą masę rabarbarową.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i lekko studzimy. Dodajemy do śmietany, Wsypujemy proszek waniliowy i mieszamy. Wykładamy na stężałą masę. Schładzamy, Na koniec posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Gotowe.
Porady
Zamiast proszku waniliowego można dodać cukier waniliowy lub ekstrakt z wanili
Komentarze