Przekładaniec - ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz.

Rabarbar zazwyczaj dodajemy do ciast ucieranych lub kruchych, a tym razem chciałam zrobić dobre ciasto przekładane z masą rabarbarową na biszkopcie z bitą śmietaną

  • 2 godz.

Składniki:

  • 700 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
    1/2 szklanki wody
    2 galaretki truskawkowe
    1 budyń waniliowy, proszek
    3/4 szklanki wody
    3/4 szklanki cukru
    kilka kropel barwnika spożywczego (czerwonego), niekoniecznie

    SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 szklanki mąki
    1 łyżka maki ziemniaczanej

    SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:

    330 ml śmietanki kremówki 30%
    2 czubate łyżki cukru pudru
    1,5 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wrzącej wody

    DODATKOWO:

    ok. 100 g herbatników, zmielonych
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Przekładaniec - ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar przekładamy do garnuszka o grubym dnie. Zalewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy cukry i gotujemy na niewielkim ogniu, aż rabarbar zmięknie, ale nie zrobi się papka. Wsypujemy galaretki i mieszamy. Proszek budyniowy wsypujemy do 3/4 szklanki wody i mieszamy, wlewamy do rabarbaru. Cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia (jeśli chcemy dodajemy barwnik, aby zaostrzyć kolor).
    Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec powoli wsypujemy cukier cały czas miksując na średnich obrotach miksera przez ok. 3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą najlepiej drewnianą łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 33×20 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 30 cm, aby usunąć nadmiar powietrza przez co nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia.
    Na ostudzony biszkopt wylewamy lekko tężejącą masę rabarbarową, wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy cały czas miksując ostudzoną żelatynę. Wykładamy na masę z rabarbaru i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie oprószamy wierzch ciasta zmielonymi herbatnikami. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Porady

PRZEPIS ZE STRONY: www.ilovebake.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować