Przekładaniec - ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną

  • wyświetlono: 1017 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Rabarbar zazwyczaj dodajemy do ciast ucieranych lub kruchych, a tym razem chciałam zrobić dobre ciasto przekładane z masą rabarbarową na biszkopcie z bitą śmietaną

wwwilovebakepl
  • 120min

Składniki

700 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki wody
2 galaretki truskawkowe
1 budyń waniliowy, proszek
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
kilka kropel barwnika spożywczego (czerwonego), niekoniecznie

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki
1 łyżka maki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:

330 ml śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody

DODATKOWO:

ok. 100 g herbatników, zmielonych

Sposób przygotowania przepisu:

Przekładaniec - ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną

  • 1. Rabarbar przekładamy do garnuszka o grubym dnie. Zalewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy cukry i gotujemy na niewielkim ogniu, aż rabarbar zmięknie, ale nie zrobi się papka. Wsypujemy galaretki i mieszamy. Proszek budyniowy wsypujemy do 3/4 szklanki wody i mieszamy, wlewamy do rabarbaru. Cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia (jeśli chcemy dodajemy barwnik, aby zaostrzyć kolor).
    Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec powoli wsypujemy cukier cały czas miksując na średnich obrotach miksera przez ok. 3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą najlepiej drewnianą łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 33×20 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 30 cm, aby usunąć nadmiar powietrza przez co nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia.
    Na ostudzony biszkopt wylewamy lekko tężejącą masę rabarbarową, wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy cały czas miksując ostudzoną żelatynę. Wykładamy na masę z rabarbaru i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie oprószamy wierzch ciasta zmielonymi herbatnikami. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Porady

PRZEPIS ZE STRONY: www.ilovebake.pl

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakilatogalaretkaCiastobiszkoptkrembita śmietanabudyńRabarbarmasaPrzekładaniecowocewarstwowe

Komentarze

Podobne przepisy

Kakaowe ciasto z bitą śmietaną

Dodane przez: Mienta

Kakaowe ciasto z bitą śmietaną

Ciasto jest proste w wykonaniu...

Ciasto rabarbarowe na ciepło z bitą śmietaną

Dodane przez: magzis

Ciasto rabarbarowe na ciepło z bitą śmietaną

To ciasto to rozkosz dla podniebienia....

Ciasto z bitą śmietaną

Dodane przez: katarzynka455

Ciasto z bitą śmietaną

Szybkie ciasto do kawy.

spacjalne ciasto dla św. Mikołaja

Dodane przez: Neblina36

Ciasto z bitą śmietaną

Dla św. Mikołaja zdecydowałam się...

ciasto na biszkoptach

Dodane przez: magdzia44448

CIASTO NA BISZKOPTACH Z MASĄ BUDYNIOWĄ I...

Pyszne, delikatne ciasto. :)

Ciasto porzeczkowe z bitą śmietaną

Dodane przez: szynszyla

Ciasto porzeczkowe z bitą śmietaną

Słodko-kwaśny smak tego ciasta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE