Składniki:
Na spód:
200 g herbatników
80 g masła
2 łyżeczki kakao
Na masę serową:
1000 g (1 kg) sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego
60 g mąki pszennej
280 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka (L)
250 g śmietanki kremówki 36%
60 g ciemnego kakao
1 łyżeczka ciemnego rumu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
150 g czekolady gorzkiej 70%
Na galaretkę adwokatową :
500 ml adwokatu
150 g kremówki
1 op galaretki cytrynowej
2 łyżki żelatyny + 50 ml gorącej wody
125 ml wody do rozpuszczenia galaretki
Adwokat diabła- czyli tort sernikowy z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie :
UWAGA wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. SER, JAJKA i ŚMIETANKĘ wyjmujemy wcześniej z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej.
1.Herbatniki, masło oraz kakao miksujemy w malakserze do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku, Formę o wymiarach 26 cm x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy masę herbatnikową. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej,
2. Ser mielimy i dodajemy pozostałe składniki mieszając drewnianą lub silikonową łyżką. Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko tak by masa nie miała grudek. Czekoladę wcześniej siekamy i rozpuszczamy z kawą w kąpieli wodnej oraz studzimy. Jaja najlepiej wbijać pojedyńczo.
3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy jedynie do momentu uzyskania jednolitej masy nie mieszamy za długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Sernik może urosnąć a zaraz po upieczeniu opaść a to popsułoby cały efekt.
4. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w kąpieli wodnej o której pisałam tutaj ok 1 godziny w temperaturze 170 st C.
5. Po upieczeniu studzimy całkowicie sernik. Przygotowujemy galaretkę adwokatową. Adwokat, kremówkę umieszczamy w misce. Galaretkę rozpuszczamy w 125 ml gorącej nie wrzącej wodzie i mieszamy do całkowitego rozpuszczania. Studzimy. Tak samo postępujemy z żelatyną. Po przestudzeniu delikatnie najlepiej partiami łączymy adwokat z żelatyną i galaretką. Mieszamy i wylewamy na schłodzony sernik. Całość chłodzimy kilka godzin do stężenia galaretki. Najlepiej całą noc, Przed podaniem możemy udekorować czekoladą lub kakao.
Komentarze