Przekładaniec z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wymieszać z żółtkami i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut. Wystudzić.
2.Beza: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wymieszać ze zmielonymi orzechami i mąkami. Masę wylać na tą samą blaszkę, w której piekł się biszkopt i piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wystudzić.
3.Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu bez dodatku cukru. Przelać do salaterki i przykryć folia spożywczą. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch i dodawać partiami budyń, na końcu połączyć z alkoholem.
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Część brzoskwiń pokroić w kostkę.
4.Biszkopt nasączyć. Można wykorzystać rozcieńczony syrop z brzoskwiń. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu i rozłożyć część brzoskwiń, lekko powciskać je w krem. Przykryć bezą orzechową i rozsmarować resztę kremu. Pozostałe brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Wierzch udekorować tężejącą galaretką. Całość schłodzić.
Komentarze