Przekładaniec śmietankowo-krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy na sztywno białka z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy. Do ubitych jajek wsypujemy po trochu przesianej przez sitko mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy i przelewamy na blachę wysmarowaną porządnie margaryną. Piec 30 min.
2.Wodę wlewamy do szklanki, dodajemy sok z wyciśniętej cytryny, cukier i alkohol. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru.
3.Śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Miksujemy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
4.Kiedy ciasto ostygnie przekroić go na 2 blaty. Oba nasączyć z dwóch stron ponczem. Dolny blat smarujemy dżemem. Przykrywamy drugim blatem i rozprowadzamy na nim masę krówkową. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto schładzamy przed podaniem.
Komentarze