Chlebek bananowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Chlebek bananowy jest bardzo smaczny i bardzo łatwy do zrobienia. Jest to przepyszna przekąska kiedy zgłodniejemy bądź też jako coś niecoś do kawy :) A także dla tych, którzy nie lubią jeść nie przetworzonych bananów. Gorąco polecam!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 3-4 dojrzałe banany (mogą być już takie z ciemnymi kropkami na skórce)
    - 1/3 szklanki masła roślinnego
    - 3/4 (lub trochę miej) szklanki cukru
    - jajko
    - cukier waniliowy
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - szczypta soli
    - 1 1/2 szklanki mąki tortowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery

Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany rozgniatamy w misce widelcem tak, aby nie było kawałków.
    Masło roztapiamy w rondelku, przelewamy do szklanki w celu odmierzenia odpowiedniej ilości i zostawiamy do schłodzenia.
    Jajko rozkłócamy w filiżance widelcem.
  • 2. Rozgniecioną masę bananową mieszamy z roztopionym i schłodzonym masłem. Dodajemy cukier, jajko i cukier waniliowy oraz mąkę wymieszaną z sodą i solą. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Składniki łączyć w podanej kolejności.
  • 3. Piec przez godz. w piekarniku w temp. 170 stopni. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy, czasami pieczenie należy przedłużyć nawet 10 min.

Porady

Chebek bananowy najlepiej piec w keksowej foremce, której nie trzeba natłuszczać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować