1.Wykonanie ciasta:
Jajka ubić z cukrem. Do ubitej masy dodać pozostałe składniki - miksować do uzyskania jednolitej masy. Piec 1 godzinę.
2.Wykonanie masy:
Śmietanę ubić mikserem do momentu uzyskania jednolitej i puszystej masy. Wtedy dodać przesiane przez sitko pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na średnich obrotach.
3.Ostudzone ciasto przekroić na pół. Obie części nasączyć ponczem - 3/4 szklanki przegotowanej, letniej wody, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru, kieliszek wódki - wymieszać do rozpuszczenia cukru. Następnie dolną część ciasta posmarować dżemem (wiśniowym lub żurawinowym). Wyłożyć 3/4 ubitej śmietany (rozciągnąć równomiernie), a resztę zostawić do posmarowania wierzchu ciasta. Położyć drugą połowę. Trochę ciasta skroić z wierzchu i pokruszyć na posmarowany śmietaną wierzch. Ozdobić całymi wiśniami/żurawinami z dżemu.
Komentarze