Leśny mech

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach ciasto. Wyśmienite dla każdego i na każdą okazję...

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki oleju
    - 2 szklanki mąki krupczatki
    - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 450g szpinaku mrożonego drobnego (SZPINAK ROZMROZIĆ I ODCISNĄĆ DOKŁADNIE Z NIEGO WODĘ!)

    Składniki na masę:
    - 300ml śmietany 30%
    - 2 śmietan-fix
    - 2 płaskie łyżeczki cukru pudru

Leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Jajka ubić z cukrem. Do ubitej masy dodać pozostałe składniki - miksować do uzyskania jednolitej masy. Piec 1 godzinę.
  • 2. Wykonanie masy:
    Śmietanę ubić mikserem do momentu uzyskania jednolitej i puszystej masy. Wtedy dodać przesiane przez sitko pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na średnich obrotach.
  • 3. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Obie części nasączyć ponczem - 3/4 szklanki przegotowanej, letniej wody, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru, kieliszek wódki - wymieszać do rozpuszczenia cukru. Następnie dolną część ciasta posmarować dżemem (wiśniowym lub żurawinowym). Wyłożyć 3/4 ubitej śmietany (rozciągnąć równomiernie), a resztę zostawić do posmarowania wierzchu ciasta. Położyć drugą połowę. Trochę ciasta skroić z wierzchu i pokruszyć na posmarowany śmietaną wierzch. Ozdobić całymi wiśniami/żurawinami z dżemu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy