Placki bananowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rumiane, pyszne, z cukrem pudrem i nutką cynamonu placuszki bananowe. Łatwe do przyrządzenia.

  • 40 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki tortowej
    - 2 jajka
    - 3 duże (dojrzałe) banany
    - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - cukier puder
    - cynamon
    - szklanka zimnej przegotowanej wody

Placki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wybić białko, dodać sól i utrzepać na sztywno.
  • 2. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać żółtka, wlać szklankę wody i miksować (masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany).
  • 3. Banany rozgnieść by były widoczne grudki i dodać wraz z białkami do miski z masą. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  • 4. Kłaść łyżką małe placki (1 placek z 2 łyżek) na rozgrzaną patelnię i smażyć na rumiano. Posypać cukrem pudrem i cynamonem wg. uznania. Szybko się smażą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy