Leczo z cukinią i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne danie zarówno na obiad, jak i na grilla. A także jako ciepły dodatek na rodzinne uroczystości.

  • 60 min

Składniki:

  • - 3 cebule
    - 25 dag pieczarek
    - 3 małe cukinie bądź 1 duża (może być kabaczek lub patison)
    - 3 papryki (najlepiej żółta, czerwona i zielona)
    - 3 pomidory
    - 30 dag kiełbasy cienkiej
    - 1 kostka rosołowa warzywna
    - przyprawy: vegeta, pieprz i inne wg. smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki

Leczo z cukinią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Pieczarki umyć, pokroić plasterki i dusić na patelni, dodać zeszkloną cebulkę.
  • 2. Cukinię umyć (jeżeli jest twarda skórka obrać a pestki usunąć, jeżeli jest młoda to nie obieramy i nie usuwamy środków), przekroić na pół lub ćwiartki i posiekać w drobne plastry. Pokrojoną dodać do gotowych już pieczarek i cebulki i dusić to razem do momentu kiedy cukinia zmięknie.
  • 3. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ok. 3x1cm paski i dodać do duszących się warzyw.
  • 4. Pomidory umyć, sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Odstawić na bok. Kiełbasę pokroić w plasterki (talarki), podsmażyć na osobnej patelni na oleju i dodać przygotowane pomidory, poddusić to razem. Następnie dodać do pozostałych składników i dusić jeszcze chwilę razem. Doprawić kostką rosołową i przyprawami wg. smaku.

Porady

Cukinię można zastąpić patisonem albo kabaczkiem. Najlepiej takimi aby nie trzeba było usuwać środków z pestkami i skórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować