Pyszne danie zarówno na obiad, jak i na grilla. A także jako ciepły dodatek na rodzinne uroczystości.
60 min
Składniki:
- 3 cebule
- 25 dag pieczarek
- 3 małe cukinie bądź 1 duża (może być kabaczek lub patison)
- 3 papryki (najlepiej żółta, czerwona i zielona)
- 3 pomidory
- 30 dag kiełbasy cienkiej
- 1 kostka rosołowa warzywna
- przyprawy: vegeta, pieprz i inne wg. smaku
Leczo z cukinią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Pieczarki umyć, pokroić plasterki i dusić na patelni, dodać zeszkloną cebulkę.
2.Cukinię umyć (jeżeli jest twarda skórka obrać a pestki usunąć, jeżeli jest młoda to nie obieramy i nie usuwamy środków), przekroić na pół lub ćwiartki i posiekać w drobne plastry. Pokrojoną dodać do gotowych już pieczarek i cebulki i dusić to razem do momentu kiedy cukinia zmięknie.
3.Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ok. 3x1cm paski i dodać do duszących się warzyw.
4.Pomidory umyć, sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Odstawić na bok. Kiełbasę pokroić w plasterki (talarki), podsmażyć na osobnej patelni na oleju i dodać przygotowane pomidory, poddusić to razem. Następnie dodać do pozostałych składników i dusić jeszcze chwilę razem. Doprawić kostką rosołową i przyprawami wg. smaku.
Porady
Cukinię można zastąpić patisonem albo kabaczkiem. Najlepiej takimi aby nie trzeba było usuwać środków z pestkami i skórki.
Komentarze