Prosty torcik czekoladowy bezglutenowy z chałwą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto przygotowuję jak typowy biszkopt.
Przesiewam mąki razem z proszkiem do pieczenia i kakao- kilkakrotnie, tak żeby wszystko się dobrze połączyło.
Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli.
Do ubitych białek stopniowo dodaję cukier, potem żółtka.
Na końcu dodaję mieszaninę mąki i kakao, olej- delikatnie mieszam szpatułką.
Przelewam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut ( do suchego patyczka)
Upieczone ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty.
Ciasto ponczuje herbatą lub sokiem
2.Mąkę ziemniaczaną mieszam z cukrem i rozpuszczam w 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka zagotowuje i wlewam mieszaninę budyniową i gotuje, aż masa zgęstnieje- studzę.
Masło ucieram na puszysto i dodaje po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodaję rozkruszona chałwę. Masę dokładnie mieszam i wykładam na dolny blat ciasta.
3.Warstwa truskawkowa:
Galaretkę rozpuszczam w pół litra wrzątku- odstawiam do studzenia.
Truskawki myję, usuwam szypułki i kroję w plasterki. Gdy galaretka zaczyna lekko tężeć łączę z owocami, dodaje ocet malinowy i wykładam na masę.
Truskawki od razu przykrywam drugim blatem ciasta
Ciasto wkładam do lodówki na 2 godziny
Polewa
Masło rozpuszczam w rondelku, dodaje resztę składników i nie przerywając mieszania gotuję przez 5 minut. Lekko studzę i wylewam na ciasto, układam truskawki i wkładam ponownie do lodówki.
Porady
Ocet malinowy świetnie podkręca smak truskawek, ale można go zastąpić jabłkowym
Komentarze