Torcik z masą ajerkoniakową i truskawkami

  • wyświetlono: 3888 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny biszkoptowy torcik. Przekładany jest on masą zrobioną na bazie budyniu robionego z ajerkoniakiem. Świeże truskawki w środku i na wierzchu doskonale się tu komponują. Robiłam go już dwa razy :)

Bez nazwy-2
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 60min

Składniki

Biszkopt:
5 jajek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 szklanki mąki krupczatki (typ 500)

Krem ajerkoniakowy:
350 ml mleka
120 ml ajerkoniaku
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła

Ponadto:
ok.350-400 g świeżych truskawek
6 kostek mlecznej czekolady

Poncz:
200 ml przegotowanej zimnej wody
1 łyżka cukru
Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części.

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik z masą ajerkoniakową i truskawkami

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić.
  • 2. Krem ajerkoniakowy:
    Do rondelka wlać szklankę (250 ml) mleka, wsypać cukier, zagotować. Do miski wlać ajerkoniak i resztę mleka, dodać obie mąki, krótko zmiksować na jednolitą masę. Mleko zestawić z palnika, wlać, cały czas mieszając, masę ajerkoniakową. Rondel z powrotem wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund.
    Zostawić do całkowitego ostudzenia.
    Do miski włożyć miękkie masło, stopniowo, po 1 łyżce dodawać zimny budyń ajerkoniakowy, cały czas miksując.
  • 3. Poncz:
    Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części.
  • 4. Wykonanie:
    Biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć połową ponczu.
    3/4 masy ajeroniakowej wyłożyć na dolny blat biszkoptu, wyrównać. Na masę ułożyć połówki truskawek (kilka odłożyć do dekoracji), wcisnąć je w masę. Masę jeszcze raz wyrównać, przykrywając nią truskawki. Przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostałą masę, wyrównać. Wierzch udekorować pozostawionymi truskawkami i startą na tarce czekoladą.
PPWS_06-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakitortTruskawkibiszkoptmasa budyniowatorcikAJERKONIAKmasa ajerkoniakowa

Komentarze

Podobne przepisy

Torciki ajerkoniakowe

Dodane przez: iziona

Torciki ajerkoniakowe

W wielu domach na czas Wielkanocny...

Torcik

Dodane przez: Joatar

Torcik z masą czekoladową i wiśniami

Uwielbiam połączenie czekolady...

Tort straciatella z masa czekoladową i bakaliami

Dodane przez: 2milutka

Torcik straciatella z masą czekoladową i...

Tort powstał spontanicznie. Jest...

Biszkopt z truskawkami i masą budyniową

Dodane przez: JoannaG

Biszopt z truskawkami i masą budyniową

Proponuje na dzisiaj biszkopt z...

Wafle z masą mleczną i truskawkami

Dodane przez: Młoda mama

Wafle z masą mleczną i truskawkami

Moje Córeczki uwielbiają wafle...

image-0aml2xq

Dodane przez: Docherro

Rolada biszkoptowa z masą truskawkowo-ajerkoniakową

Lekko kwaskowa i pachnąca truskawkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE