Gotowe masy makowe zawierają sporo zagęstników i sztucznych aromatów, dlatego do niepowtarzalnych świątecznych wypieków warto użyć domowej masy makowej. Można ją przygotować dużo wcześniej i zamrozić.
Prawdziwa masa makowa bez polepszaczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu, dodajemy pół szklanki mleka. Odcedzamy, studzimy i trzykrotnie mielimy przez maszynkę. Przed ostatnim mieleniem do masy dodajemy cukier i jeszcze raz całość mielimy. Następnie dodajemy masło, miód, jajka a na koniec bakalie i rum. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
Tak przygotowaną masę możemy spożytkować na wiele sposobów: do strucli makowej, bułeczek drożdżowych, ciasta francuskiego, tarty makowej, świątecznych muffinów, pierogów, itd.
Komentarze