Prawdziwa masa makowa bez polepszaczy

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Gotowe masy makowe zawierają sporo zagęstników i sztucznych aromatów, dlatego do niepowtarzalnych świątecznych wypieków warto użyć domowej masy makowej. Można ją przygotować dużo wcześniej i zamrozić.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:


  • - mak niebieski: 500 dekagramów
    - cukier kryształ: 10 dekagramów
    - miód naturalny: 3 łyżki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - masło miękkie (temp. pokojowa): 2 łyżki
    - migdały drobno pokrojone: 10 dekagramów
    - orzechy włoskie drobno pokrojone: 5 dekagramów
    - rodzynki: 10 dekagramów
    - Jajko całe: 1 sztuka
    - żółtka surowe: 2 sztuki
    - rum: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Prawdziwa masa makowa bez polepszaczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • prawdziwa masa makowa bez polepszaczy 1. Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu, dodajemy pół szklanki mleka. Odcedzamy, studzimy i trzykrotnie mielimy przez maszynkę. Przed ostatnim mieleniem do masy dodajemy cukier i jeszcze raz całość mielimy. Następnie dodajemy masło, miód, jajka a na koniec bakalie i rum. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

    Tak przygotowaną masę możemy spożytkować na wiele sposobów: do strucli makowej, bułeczek drożdżowych, ciasta francuskiego, tarty makowej, świątecznych muffinów, pierogów, itd.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować