Potrawka z golonki indyczej

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tę smaczną potrawkę przyrządza się bardzo łatwo.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 golonki indycze (ok. 40 dag każda),
    2 łyżki musztardy,
    1 łyżka miodu,
    trochę papryki ostrej,
    kawałek pora,
    ½ marchewki,
    ok. 1litr bulionu,
    olej,
    2 łyżki śmietany,
    1 łyżka mąki,
    1-2 łyżeczki koperku,
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z golonki indyczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy. Musztardę mieszamy z miodem i papryką, nacieramy golonki. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
    Do rozgrzanego w garnku oleju (ja robię w szybkowarze) wkładamy golonki i podsmażamy z każdej strony, zalewamy bulionem i dodajemy marchewkę oraz pora. Gotujemy około 60 -70 min aż mięso będzie odchodzić ładnie od kości. Wyciągamy golonki, obieramy i kroimy. Wywar redukujemy (do takiej ilości ile potrzeba nam sosu). Zdejmujemy z gazu. Do wywaru dodajemy 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki, miksujemy wszystko za pomocą blendera( razem z marchewką i porem, możemy kilka plasterków marchewki zostawić do dekoracji). Dodajemy mięso i zagotowujemy. Na koniec dajemy koperek, mieszamy i podajemy z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować