Potrawka z golonki indyczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy. Musztardę mieszamy z miodem i papryką, nacieramy golonki. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Do rozgrzanego w garnku oleju (ja robię w szybkowarze) wkładamy golonki i podsmażamy z każdej strony, zalewamy bulionem i dodajemy marchewkę oraz pora. Gotujemy około 60 -70 min aż mięso będzie odchodzić ładnie od kości. Wyciągamy golonki, obieramy i kroimy. Wywar redukujemy (do takiej ilości ile potrzeba nam sosu). Zdejmujemy z gazu. Do wywaru dodajemy 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki, miksujemy wszystko za pomocą blendera( razem z marchewką i porem, możemy kilka plasterków marchewki zostawić do dekoracji). Dodajemy mięso i zagotowujemy. Na koniec dajemy koperek, mieszamy i podajemy z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
Komentarze