Porzeczkowy staw z kaczuszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Wsystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie utrzeć mikserem na gładkie ciasto. Wylać na blaszkę 22/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Na ciasto ułożyć równomiernie umyte i obrane porzeczki. Posypać 3 łyżkami cukru. Piec 45 minut w 170 st C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.
3.MASA
Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem pudrem mikserem. Dodać żółtka i dalej ucierać. Następnie dodać kwaśną śmietanę i sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszać i przełożyć cały krem równomiernie na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem.
4.Różową galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić i zostawić do stężenia ale nie całkowitego. Taką prawie ściągniętą galaretką posmarować wierzch placka. Na tym ułozyć pianki kaczuszki. Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki. W tym czasie rozpuścić galaretki niebieskie i również odstawić je do ściągnięcia ale nie całkowitego. Niebieskimi galaretkami zalać różową galaretkę i po części kaczuszki. Schłodzić.
Komentarze