Tort "staw z rybkami" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 21 cm, wystudzić, przekroić na dwa krążki. Dolny krążek umieścić na paterze, zapiąć obręcz tortownicy. Biszkopt nasączyć polową herbaty.
2.Przygotowane wcześniej galaretki pokroić w kostkę. Jogurt zmiksować z cukrem. Galaretkę różową wymieszać z żelatyną i razem rozpuścić w szklance wody, przestudzić, wlać do jogurtu, zmiksować do połączenia się składników. Odstawić do momentu kiedy zacznie tężeć. Kostki galaretkowe ( odłożyłam trochę do dekoracji) ułożyć na biszkopcie, zalać tężejącym jogurtem, przykryć drugim krążkiem ciasta, naponczować pozostałą herbatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
3.Wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną, boki odsypać kokosem. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić do stężenia, ale pilnować, by całkiem nie zastygła. Wokół brzegów tortu zrobić szprycą rozetki z bitej śmietany. Następnie ułożyć wkoło kostki zielonej galaretki. Wokół tortu na paterze też ułożyć kostki kolorowych galaretek. Tężejącą galaretkę niebieską wylać na środek. odstawić do stężenia.
Porady
Rybki z masy cukrowej położyć bezpośrednio przed podaniem.
Komentarze