tort "staw z rybkami"

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zrobiłam go na urodziny mojego chrześniaka, bardzo mu sie podobał.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt:

    1/3 szklanki maki pszennej
    1/3 szklanki mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    do nasączenia: pół szklanki granulowanej herbaty o smaku cytrynowym, rozpuszczonej ( 2 łyżeczki na pól szklanki wrzątku)
    nadzienie:
    3 galaretki o różnych smakach: żółta, zielona, różowa; wcześniej przygotowane: rozpuszczone w szklance wody każda, stężałe
    2 duże kubki jogurtu naturalnego
    3 łyżeczki żelatyny
    galaretka rózowa
    3 łyżki cukru pudru
    dekoracja:
    bita śmietana
    kokos
    galaretka niebieska
    rybki z masy cukrowej
    galaretki, które pozostały z nadzienia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki Ryba

Tort "staw z rybkami" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 21 cm, wystudzić, przekroić na dwa krążki. Dolny krążek umieścić na paterze, zapiąć obręcz tortownicy. Biszkopt nasączyć polową herbaty.
  • 2. Przygotowane wcześniej galaretki pokroić w kostkę. Jogurt zmiksować z cukrem. Galaretkę różową wymieszać z żelatyną i razem rozpuścić w szklance wody, przestudzić, wlać do jogurtu, zmiksować do połączenia się składników. Odstawić do momentu kiedy zacznie tężeć. Kostki galaretkowe ( odłożyłam trochę do dekoracji) ułożyć na biszkopcie, zalać tężejącym jogurtem, przykryć drugim krążkiem ciasta, naponczować pozostałą herbatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • 3. Wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną, boki odsypać kokosem. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić do stężenia, ale pilnować, by całkiem nie zastygła. Wokół brzegów tortu zrobić szprycą rozetki z bitej śmietany. Następnie ułożyć wkoło kostki zielonej galaretki. Wokół tortu na paterze też ułożyć kostki kolorowych galaretek. Tężejącą galaretkę niebieską wylać na środek. odstawić do stężenia.

Porady

Rybki z masy cukrowej położyć bezpośrednio przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować