Porzeczkowy sernik

  • wyświetlono: 275 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Lato to czas, by eksperymentować z owocami w deserach i ciastach! Tym razem wykonałam pyszne połączenie sernika i otrzeźwiającej, porzeczkowej śmietanki! Choć nie jest to sernik na zimno, rewelacyjnie smakuje w ciepłe, letnie dni:). POLECAM!!!!

Jaga85

Składniki

Tortownica kwadratowa
Kakaowy spód:
• 15 dag mąki,
• 5 dag cukru pudru,
• 8 dag margaryny,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• ¼ łyżeczki sody
• 2 żółtka,
• 1 łyżka kakao,
Ser:
• 1 kg sera (3 razy mielonego)
• 150 gram masła,
• 25 dag cukru pudru,
• 7 jajek,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 łyżka mąki krupczatki,
• 1 olejek cytrynowy,
• skórka starta z jednej cytryny,
• 1 szczypta proszku do pieczenia
Porzeczkowa śmietanka:
• 600 gram porzeczki czerwonej,
• 250 ml śmietanki 30%,
• cukier puder do smaku,
• 2 łyżki cukru kryształu,
• 4 kopiate łyżeczki żelatyny,
• około 1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
• porzeczka do posypania po wierzchu (około 1 szklanka)

Sposób przygotowania przepisu:

Porzeczkowy sernik

  • składniki ciasta1. CIASTO: Składniki ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy je.
  • wyłożone ciasto2. Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy kwadratowej.
  • dodanie piany do sera3. SER: Białka oddzielamy od żółtek.
    W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy, dodając ser. Masę serową dokładnie miksujemy – około 10 minut. Pod koniec dajemy mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny i olejek cytrynowy.
    W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.
  • przed pieczeniem4. Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180˚C.
    Upieczony studzimy. Z przestudzonego sernika zdejmujemy przyrumieniona skórkę (ale niekoniecznie) . Wierzch dekorujemy porzeczkową śmietanką oraz świeżymi owocami.
  • owoce przed podgrzewaniem 5. ŚMIETANKA PORZECZKOWA:Porzeczkę myjemy, osuszamy i przekładamy do garnka. Dodajemy do niej 2 łyżki cukru kryształu . Całość zagotowujemy by owoce zmiękły i puściły sok.
  • przecieranie6. Gotową porzeczek przecieramy przez gęste sitko, by usunąć drobne pestki i skórki.
    W ten sposób uzyskałam 1 szklankę gęstego soku porzeczkowego, który pozostawiamy do ostygnięcia.
  • wylanie śmietanki na upieczony sernik7. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i delikatnie studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy sok porzeczkowy. Całość miksujemy i słodzimy cukrem pudrem do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie wymieszaną śmietankę wylewamy na sernik. Na wierzch wykładamy dość gęsto świeże owoce porzeczki. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
    Gotowe kroimy na porcje i się częstujemy!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiCiastosernikDesersmietankaczerwona porzeczka

Komentarze

Podobne przepisy

Przekładaniec porzeczkowy

Dodane przez: juchab

Przekładaniec porzeczkowy

Jedno z najbardziej efektownych...

Pianka porzeczkowo czekoladowa

Dodane przez: mysza75

Pianka porzeczkowo czekoladowa

Ciasto pianka czekoladowa porzeczkowa...

Tort porzeczkowy

Dodane przez: ewaeu

Tort porzeczkowy

To jest tort imieninowy dla mojej...

image-243u6ln

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto porzeczkowa pokusa

Ciekawe ciasto na bazie białego...

Porzeczkowy bit

Dodane przez: Malinka5

Ciasto porzeczkowy bit

Słodki kajmak i krem budyniowy...

Piernikowo-porzeczkowe

Dodane przez: dagita

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Mój mąż bardzo lubi piernik. Staram...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE