Pomidory zapiekane w cieście

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Irena Dragan

  • Łatwy

Składniki:

  • - podłużne pomidory: 1.5 kilograma
    - cebula: 2 sztuki
    - majeranek (do smaku wg. uznania): 1 łyżka
    - oregano (do smaku wg. uznania): 1 szczypta
    - oliwa: 2 łyżki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

    - mąka krupczatka: 20 dekagramów
    - masło: 14 dekagramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - zimna woda: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pomidory zapiekane w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory zalewamy wrzącą wodą. Po minucie obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż na dwie połówki. Wybieramy pestki i miąższ. Układamy brzuszkiem do blachy. Kropimy oliwą, posypujemy majerankiem i oregano (nie solimy). Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w temperaturze 120 °C. Wyjmujemy i studzimy
  • 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Połówki wystudzonych pomidorów układamy w żaroodpornej formie brzuszkami do dna, ściśle jeden obok drugiego. Cebule zeszklone na oliwie rozkładamy na pomidorach. Solimy, posypujemy majerankiem.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy, przykrywamy pomidory. Nakłuwamy widelcem, aby powietrze miało ujście. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 °C na 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przykrywamy paterą i odwracamy. Dekorujemy gałązkami ziół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować