Pomidory z bogatym wnętrzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy do momentu, aż będzie miękka. Odsączamy z wody.
2.Pomidory myjemy, odcinamy górną część. Nożykiem nacinamy miąższ, a następnie wydrążamy go łyżeczką. Wnętrze pomidorów posypujemy równomiernie odrobiną soli i pieprzu (to, co zostanie dodamy do farszu).
3.Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy soczewicę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki, skórkę z cytryny i przyprawy (w tym pozostałą sól i pieprz) Podsmażamy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy i odstawiamy z ognia.
4.Z pomidorów wylewamy nagromadzony sok. Do każdego pomidora nakładamy farsz (4-5 łyżek), dociskamy delikatnie, żeby pomidory się nie rozpadły. Pomidory przykrywamy odciętymi wcześniej częściami, układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut.
5.Fenkuły oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie odsączamy z wody. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
6.Wystudzone fenkuły blendujemy. Dodajemy sól, posiekany drobno koperek, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy dokładnie. Przekładamy do garnka i chwilę podgrzewamy.
Komentarze