Cieszy oko i podniebienie. Tak przygotowany kalafior z powodzeniem może stanowić samodzielne danie obiadowe, gdyż jest bardzo smaczny, sycący i w dodatku zdrowy.
1 godz. 40 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu:
-1 duży kalafior
-300 g mięsa mielonego
-1 papryczka chilli
-1/2 papryki czerwonej
-1/2 papryki zielonej
-1/2 papryki żółtej
Składnik podstawowy dodatkowy:
-kawałek (około 10 cm) białej części pora
Kalafior z bogatym wnętrzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora w całości obgotowujemy we wrzątku z dodatkiem płaskiej łyżki soli przez 8 minut. Wyjmujemy i studzimy.
2.W czasie, gdy kalafior stygnie przygotowujemy farsz: paprykę zieloną, czerwoną i żółtą kroimy w kostkę. Z chilli usuwamy gniazda nasienne i drobno siekamy. Por kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 3 minuty. Studzimy.
3.Mięso wrzucamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy curry, czosnek granulowany i pieprz. Wrzucamy ostudzone warzywa i całość dokładnie łączymy.
4.Farszem nadziewamy kalafior, dokładnie upychając go między różyczki. Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym, wierzch równomiernie posypujemy słodką papryką i oregano. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 60 minut w 200 stopniach.
Komentarze