Zielona sałatka z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszna i sycąca wariacja sałatkowa.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
    pół dużego ogórka,
    2 jajka (ugotowane na twardo),
    3-4 plasterki sera pleśniowego (np. lazur błękitny),
    4-5 łyżek zielonego groszku konserwowego,
    sok z połowy limonki,
    1 łyżka majonezu,
    2 łyżki jogurtu naturalnego,
    kilka kropel octu jabłkowego,
    pół łyżeczki soli,
    1 łyżeczka lubczyku.

Zielona sałatka z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Majonez, jogurt, ocet, sól i lubczyk mieszamy w miseczce.
  • image-00kiyhj 2. Awokado obieramy i kroimy. Skrapiamy sokiem z limonki.
  • image-19319mf 3. Ogórka obieramy, przekrajamy na pół, łyżeczką wydrążamy miąższ, następnie kroimy w drobne paski.
  • image-098lt5l 4. Jajka obieramy, kroimy w szesnastki.
  • 5. Groszek odsączamy z zalewy.
  • image-0fqdju9 6. Na talerzu układamy warstwę awokado, ogórka, sera i jajka.
  • image-04rbqyd 7. Polewamy dressingiem i posypujemy groszkiem. Gotowe! :)

Komentarze

Podobne przepisy