Pomidory w galarecie w słoiczkach

4.5 (176 ocen)

  • 50 min

Można je zajadać same lub z pysznym świeżym chlebkiem, przez okrągły rok.Wiadomo jednak ,że najlepiej smakują zimą, kiedy najbardziej brakuje na świeżych warzyw i owoców :).Gorąco polecam !

  • 50 min

Składniki:

  • -2 kg pomidorów ( najlepiej twardych lim, ja dodałam koktajlowych)
    - 100 g żelatyny ( koniecznie z Winiar ! )

    Składniki na zalewę:
    -0,5 l wody
    - 4 cebule
    - 7 ziaren ziela angielskiego
    - 2-3 listki laurowe
    - 5 łyżek octu
    - 2 łyżki cukru
    - 2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pomidory w galarecie w słoiczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 100 g żelatyny namoczyć w 0,5 l zimnej wody.
    Następnie 0,5 l wody zagotować z cebulami pokrojonymi w kosteczkę, z zielem angielskim, listkami laurowymi, octem, cukrem i solą.
  • 2. Po upływie 30 minut, namoczoną żelatynę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia ( można lekko podgrzać) i następnie zmieszać z zalewą.
    Pomidory wrzucić na chwilkę do wrzątku , wyjąć i obrać ze skórki. Następnie należy je pokroić w ćwiartki i włożyć do słoiczków.
  • 3. Przestudzoną zalewą ,zalewamy pomidory w słoikach.
    Gotujemy 8-10 min.

Porady

Użycie innej galaretki niż z Winiar sprawi ,że galaretka nie będzie twarda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować