Quiche Lorraine

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od koleżanki, ale jeszcze go nie wypróbowałam, ale Koleżanka, bardzo go poleca.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    100 g masła
    szczypta soli
    zimna woda
    Farsz:
    4 jajka
    200 g wędzonego boczku
    200 ml śmietany
    100 ml mleka
    100 g żółtego sera startego
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Quiche lorraine - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tarta powstaje na cieście kruchym i to od niego należy zacząć quichenie. Mąkę zagniatamy z chłodnym, pokrojonym w kostkę masłem, szczyptą soli i kroplą wody. Formujemy kulę i zamykamy ją w lodówce na pół godziny. Zabieramy się za wkładkę.
    Na oliwie z oliwek przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, aż do uzyskania skwarków. Na wytopionym tłuszczu szklimy cebulę w piórkach i pokrojoną w kostkę szynkę. Do smaku doprawiamy szczyptą kolorowego pieprzu, a z soli rezygnujemy, ze względu na słony smak boczku. Kontynuując przygotowanie nadzienia podpiekamy spód. Kulę ciasta rozwałkowujemy na średniogruby placek o średnicy formy, nakłuwamy go widelcem raz za razem i zamykamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 10 minut.
    Pozostaje nam jeszcze zmiksować na puszysto jaja, doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać ser. Na podpieczony spód wykładamy skwarki i cebulę, zalewamy serowo-jajeczną masą, a na wierzch układamy połówki pomidorków koktajlowych i posypujemy świeżym, siekanym tymiankiem. Do pieca! Po 40 minutach quiche jest złocista i gotowa, by oddać to, co ma najlepsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować