Przepis dostałam od koleżanki, ale jeszcze go nie wypróbowałam, ale Koleżanka, bardzo go poleca.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
szczypta soli
zimna woda
Farsz:
4 jajka
200 g wędzonego boczku
200 ml śmietany
100 ml mleka
100 g żółtego sera startego
pieprz, sól
Quiche lorraine - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tarta powstaje na cieście kruchym i to od niego należy zacząć quichenie. Mąkę zagniatamy z chłodnym, pokrojonym w kostkę masłem, szczyptą soli i kroplą wody. Formujemy kulę i zamykamy ją w lodówce na pół godziny. Zabieramy się za wkładkę.
Na oliwie z oliwek przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, aż do uzyskania skwarków. Na wytopionym tłuszczu szklimy cebulę w piórkach i pokrojoną w kostkę szynkę. Do smaku doprawiamy szczyptą kolorowego pieprzu, a z soli rezygnujemy, ze względu na słony smak boczku. Kontynuując przygotowanie nadzienia podpiekamy spód. Kulę ciasta rozwałkowujemy na średniogruby placek o średnicy formy, nakłuwamy go widelcem raz za razem i zamykamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 10 minut.
Pozostaje nam jeszcze zmiksować na puszysto jaja, doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać ser. Na podpieczony spód wykładamy skwarki i cebulę, zalewamy serowo-jajeczną masą, a na wierzch układamy połówki pomidorków koktajlowych i posypujemy świeżym, siekanym tymiankiem. Do pieca! Po 40 minutach quiche jest złocista i gotowa, by oddać to, co ma najlepsze.
Komentarze