To świetna przekąska na wszelkie imprezy dla dorosłych,Andrzejki ,Sylwestra,święta.Przepis jest dziecinnie prosty,ale cały proces trwa ok.doby.Co ciekawe ,zawsze się udaje!!!
60 min
Składniki:
2 KG MAŁYCH I ŚREDNICH OGÓRKÓW GRUNTOWYCH
2 GŁÓWKI CZOSNKU
1 MAŁA ŁYŻECZKA CHILI
4 ŁYŻKI SOLI
ZALEWA:1,5 SZKLANKI OCTU,6 ŁYŻEK OLEJU,3 SZKLANKI CUKRU.
Ogórki po chińsku w słoiczkach . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. 1.Zagotować zalewę i ostudzić.
2.Umyte ogórki pokrojone w plasterki 1-1,5 centymetrowe,posolić i odstawić na 6 godzin.Odlać wodę i dodać posiekany czosnek i chili.
3.Zalać ogórki zalewą.Odstawić na 12 godzin.
4.Włożyć do słoików po dżemie(ok.8szt.)zamknąć ,nie gotować .Gotowe .
Komentarze