Pomidory faszerowane sałatką z ogórków

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubi je cała rodzina, a szczególnie mój 7-letni chrześniak Maks.

Składniki:

  • ● 6 średnich pomidorów
    ● 4 ogórki konserwowe
    ● ogórek wężowy
    ● 1 szkl. śmietany lub jogurtu greckiego
    ● 2-3 ząbki czosnku
    ● łyżka soku z cytryny
    ● pęczek koperku
    ● pęczek szczypiorku
    ● kilka liści sałaty
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pomidory faszerowane sałatką z ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy,
    osuszamy, a następnie
    odcinamy wierzchy.
    Wydrążamy
    miąższ, zostawiając
    ok. 0,5-cm ścianki.
    Odwracamy i na
    chwilę odstawiamy.
  • 2. Wężowego ogórka obieramy
    i z ogórkami konserwowymi
    ścieramy osobno na tarce
    o dużych oczkach. Surowego
    ogórka posypujemy solą
    i odstawiamy na 10 minut.
    Następnie osączamy.
  • 3. Przygotowujemy sałatkę:
    czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Szczypiorek
    i koperek myjemy i siekamy.
    Śmietanę mieszamy z sokiem
    z cytryny, zieleniną, czosnkiem
    i ogórkami. Doprawiamy.
  • 4. Pomidory wypełniamy
    sałatką z ogórków, przykrywamy
    odkrojonymi wierzchami.
    Układamy na talerzu udekorowanym
    liśćmi sałaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować