Bardzo prosty i szybki przepis, a jednocześnie bardzo smaczny. Może być przystawką, dodatkiem do drugiego dania jak i też samodzielnym, lekkim daniem na kolację.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
pomidory (ilość wg potrzeby)
ogórek gruntowy
ser feta
szczypiorek
cebula (opcjonalnie)
oliwa lub olej
2 gałązki szczypiorku
gałązka koperku
gałązka natki pietruszki
sok z cytryny
sól
pieprz
czosnek granulowany
syrop z agawy lub cukier
Pomidory faszerowane sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pomidorów ścinamy wierzchy. Wydrążamy środki, a pomidora nacinamy (nie do końca) trzykrotnie. Lekko rozchylamy. Wydrążone środki pomidorów kroimy w kostkę, podobnie jak ogórka, cebulę i ser feta. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz do smaku. W międzyczasie przygotowujemy sos do polania. Miksujemy koperek, szczypiorek i natkę pietruszki z oliwą lub olejem. Doprawiamy do smaku solą , czosnkiem granulowanym, sokiem z cytryny oraz syropem z agawy. Smak sosu zależy od Was, jak go wyważycie. Niektórzy wolą bardziej słodki, a inni kwaśny smak. Pomidory faszerujemy sałatką i polewamy sosem.
Komentarze