Półkruche ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, wbić żółtka, dodać cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Na blaszkę o wielkości 23x32 cm wyłożyć rozwałkowane ciasto.
Na cieście poukładać połówki śliwek, skórą do dołu lekko je wciskając.
Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach C aż ciasto zrobi się rumiane.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie dodać mąkę i zmiksować.
Na upieczone ciasto wyłożyć bezę i piec około 10-12 minut.
Komentarze