Półkruche ciasto ze śliwkami i bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rewelacyjne w smaku. Słodka beza i lekko kwaśne śliwki. "Niebo w gębie".

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto
    2 szklanki mąki pszennej
    200 g masła
    3 żółtka
    5 łyzek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    Dodatkowo
    1 kg śliwek

    Beza
    4 białka
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Półkruche ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić żółtka, dodać cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
    Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
    Na blaszkę o wielkości 23x32 cm wyłożyć rozwałkowane ciasto.
    Na cieście poukładać połówki śliwek, skórą do dołu lekko je wciskając.
    Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach C aż ciasto zrobi się rumiane.
    Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie dodać mąkę i zmiksować.
    Na upieczone ciasto wyłożyć bezę i piec około 10-12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować