Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jest to ciasto, które u mnie w domu cieszy się olbrzymią popularnością i praktycznie, gdy przychodzi pora na śliwki, obowiązkowo przygotowuję właśnie to ciasto. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały na spotkania w gronie najbliższych. Doskonale smakuje z kubkiem herbaty.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche
    350 g mąki pszennej
    150 g masła
    100 g cukru pudru
    10 g proszku do pieczenia
    4 żółtka
    masa śliwkowa
    1,5 kg śliwek
    150 g cukru
    50 ml wody
    30 g maki ziemniaczanej
    10 g cynamonu
    beza
    4 białka
    50 g cukru
    50 g kisiel wiśniowy
    20 g mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza Ciasto

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Ciasto dzielimy na dwie połowy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą połowę wałkujemy na wielkość kwadratowej formy do pieczenia. Wykładamy formę ciastem. Forma wcześniej została wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Ciasto podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Masa śliwkowa: Śliwki myjemy. Usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki. Całość zasypujemy cukrem i dolewamy 50 ml wody. Do lekko podduszony śliwek dodajemy cynamon. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
    Beza: Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy kisiel i mąkę. Miksujemy.
    Na podpieczony spód układamy wystudzoną masę śliwkową i bezę. na wierzchu ścieramy pozostałe kruche ciasto. Ciasto pieczemy około godziny w 180 stopniach. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować