kruche ciasto ze śliwkami i bezą

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

pyszne sezonowe domowe ciacho

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    250 gram miękkiego masła
    3 szklanki mąki pszennej
    5 żółtek
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki cukru waniliowego
    5 łyżek cukru
    około 80 dag śliwek + 2 łyżki bułki tartej do wysypania pod śliwki
    beza:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza Ciasto

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placek sliwki 1. Z mąki, cukrów, tłuszczu, proszku do pieczenia, żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Obydwie części zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie większą część wyjmujemy i wałkujemy na pergaminie do pieczenia tak, by wyłożyć spód blaszki o wymiarach 25/30 cm. Nakłuwamy widelcem w paru miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, następnie wyjmujemy i schładzamy do temperatury pokojowej.

    Śliwki drylujemy, podpieczony spód wysypujemy 2 łyżkami bułki tartej (wchłonie część soku ze śliwek) układamy równomiernie.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy przez chwilkę, a potem mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.

    Na śliwki wykładamy bezę i wyrównujemy powierzchnię.
  • fef 2. Następnie na bezę wykładamy mniejszą część ciasta z lodówki formując tzw. "łatki".
  • gfgb 3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche

To może cię zainteresować