Polędwiczki z ziemniakami

5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z zawodu jestem inżynierem budowy, a prywatnie mamą małego Oskara.

Składniki:

  • średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
    6 ziemniaków
    15 dag pieczarek
    4 łyżki żurawiny ze słoika
    olej
    mielona papryka
    sól, pieprz

    Marynata:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki miodu
    2 łyżki keczupu
    2 łyżki musztardy sarepskiej
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Polędwiczki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy marynatę: oliwę mieszamy z keczupem, musztardą i miodem.
  • 2. Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w 1,5-cm plastry. Rozpłaszczamy dłonią. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Zalewamy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
  • 3. Ziemniaki obieramy i myjemy. Obgotowujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Następnie odcedzamy, osuszamy i polewamy olejem. Wkładamy do brytfanny, posypujemy papryką. Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C.
  • 4. Pieczarki oczyszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z osączonymi polędwiczkami. Podajemy na żurawinie, z ziemniakami.

    Do tego dania idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty i marchewki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Polędwica wieprzowa Ziemniaki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować