Polędwiczki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy marynatę: oliwę mieszamy z keczupem, musztardą i miodem.
2.Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w 1,5-cm plastry. Rozpłaszczamy dłonią. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Zalewamy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
3.Ziemniaki obieramy i myjemy. Obgotowujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Następnie odcedzamy, osuszamy i polewamy olejem. Wkładamy do brytfanny, posypujemy papryką. Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C.
4.Pieczarki oczyszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z osączonymi polędwiczkami. Podajemy na żurawinie, z ziemniakami.
Do tego dania idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty i marchewki.
Komentarze