Polędwiczki z sarny w sosie jagodowym

4.5 (160 ocen)

  • 20 godz.

Maż jest pasjonatem dziczyzny dlatego próbuję ją przyrządzać na różne sposoby. To danie dla lubiących kontrasy w smakach.

  • 20 godz.

Składniki:

  • • Polędwica sarny – pół kg
    • Wino wytrawne białe 0.5 litra
    • Oliwa z oliwek – pół szklanki
    • Mieszanka przypraw, co się da to świeże: rozmaryn, gałka, goździk, jałowiec, lubczyk, szałwia lub wg własnego uznania…
    • Masło- ćwierć kostki
    • Jagody 30 dkg – mogą być mrożone poza sezonem
    • Cukier
    • Cytryna i limonka
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki z sarny w sosie jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynowanie sarny 1. Polędwiczki marynujemy cały dzień w połowie oliwy, wina i wszystkich przyprawach.
    Rozgrzewamy na patelni oliwę oraz masło i na gorące wykładamy mięso(bez marynaty), podsmażamy na silnym ogniu po czym dusimy pod przykryciem podlewając winem oraz wodą ok. 1 godziny
    Sos: łyżkę masła klarujemy na wolnym ogniu po czym dodajemy jagody i cukier wg uznania ok. 1 łyżki, mieszając doprowadzamy do zagotowania i wyłączmy ogień, doprawiamy sokiem z cytryny i limonki.
    Dla kontrastu smaków podaję z surówką z ogórków kiszonych i cebuli, smacznego.

Porady

Dla kontrastu smaków podaję to mięso z sałatką z kiszonych ogórków i cebuli...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Jagody Marynata Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować