Polędwiczki wieprzowe z grzybami w śmietanie

4.51 (188 ocen)

Gotowanie sprawia mi wielką przyjemność. Oto jeden z moich sprawdzonych przepisów na pyszny i sycący obiad. W dodatku robi się go błyskawicznie.

Składniki:

  • 500g polędwiczki wieprzowej
    250g mrożonych grzybów (borowiki,podgrzybki,kurki,maślaki)
    200ml śmietany 18%
    2 ząbki czosnku
    kilka łyżek mąki
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    olej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Polędwiczki wieprzowe z grzybami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrój polędwiczkę w plastry 1. Polędwiczkę myjemy i kroimy w poprzeczne plastry. Oprószamy solą, pieprzem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju ok.15 minut z obu stron.
  • usmaż polędwiczki na rozgrzanym oleju 2. Grzyby gotujemy w posolonej wodzie ok.5 minut. Osączamy i dorzucamy do polędwiczek. Śmietanę łączymy z kilkoma łyżkami wody po grzybach i mieszając łączymy ze wszystkimi składnikami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,pietruszkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę dusimy.
  • 3. Danie podajemy z ziemniakami i ulubionymi warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować