Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami to danie, którym na pewno zaskoczysz gości. Nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze lepiej smakuje! Soczysta polędwiczka otulona plasterkami boczku, a do tego krewetki ! Myślę, że nie musze zachęcać do spróbowania :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na polędwicę:
    ◦120 g polędwicy wieprzowej
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦4 plasterki boczku
    ◦1 łyżka oleju

    Składniki na sos madera:
    ◦1 szalotka
    ◦150 ml wina Madera
    ◦1 łyżka masła
    ◦100 ml bulion wołowego
    ◦sól
    ◦pieprz

    Dodatkowo:
    ◦100 g ryżu
    ◦2 duże krewetki
    ◦2 łyżki sosu sojowego
    ◦1 łyżeczka soku z limonki
    ◦1 cebula czerwona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie polędwicy:
    Polędwicę oczyszczamy i kroimy w plastry o szerokości boczku. Każdy plaster nacieramy solą i pieprzem. Owijamy w 2 plasterki boczku i spinamy wykałaczką. Polędwiczki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

    Przygotowanie sosu madera:
    Na patelni, na której przygotowywaliśmy polędwice podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Do cebuli dodajemy wino i gotujemy aż odparuje. Następnie wlewamy bulion i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i energicznie mieszamy aż się rozpuści.

    Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W miseczce mieszamy sos sojowy z sokiem z limonki. Krewetki myjemy i obieramy zastawiając ogonki i zanurzamy w sosie sojowym z limonką. Wstawiamy do lodówki na 10 minut, następnie smażymy na patelni.

    Cebule kroimy na pół i podpiekamy w piekarniku (ok. 10 minut).

    Na talerzach stawiamy ringi, na spód nakładamy ryż (zdejmujemy ringi), następnie polędwice w boczku i łódeczkę z czerwonej cebuli. Do środka cebuli wkładamy usmażoną krewetkę. Polewamy sosem madera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Polędwica wieprzowa Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować