Podwójnie śliwkowe ciasto z galaretką...

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

podwójnie śliwkowe i wilgotne, lekkie ciasto, które szybko się zjada do kawki, herbatki....SMACZNEGO!!!!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jajka świeże: 2 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - mąka pszenna 550: 2.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - olej: 0.5 szklanki
    - olejek migdałowy (krople): 4 sztuki
    - śliwki bez pestek: 60 dekagramów
    - galaretka pomarańczowa: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Podwójnie śliwkowe ciasto z galaretką... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etapy przygotowania 1. * jajka dobrze ubić z cukrem mikserem na "kogel mogel"

    * wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej i olejek migdałowy, wszystko dobrze utrzeć

    * tortownica (24 cm) z papierem do pieczenia - przełożyć do blaszki ciasto i poukładać umyte połówki śliwek

    * włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 40 minut (po 20 minutach odłączyć dolną grzałkę-nie przypali się spód)

    * w innych piecykach piec w 200C ok. 40 minut

    * ciasto dobrze wystudzić

    * w 400 ml wrzątku rozpuścić galaretkę i do prawie stężenia odstawić

    * na wystudzone ciasto poukładać połówki śliwek i zalać je prawie tężejącą galaretką

    * włożyć ciasto do lodówki nakryte pergaminem na około 3 godziny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować