Placuszki lane

4.5 (171 ocen)

Do jedzenia placuszków moich córeczek nie trzeba namawiać.Te są bardziej chrupiące, w smaku przypominają chruściki. Na szybkie śniadanie lub kolację.

Składniki:

  • 5 łyżek mąki
    2 jajka
    1/3 szklanki mleka
    pół torebki cukru waniliowego
    pół szklanki cukru pudru
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placuszki lane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z cukrem waniliowym oraz z żółtkami. Wyrobić ciasto, dolewając tyle mleka, aby było ono bardziej gęste niż naleśniki.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni.
  • 3. Porcje ciasta wlewać na gorący tłuszcz przez lejek, poruszając nim spiralnie, tworząc fantazyjny wzorek.
  • 4. Gdy placuszki zrumienią się z jednej strony, odwrócić je i dosmażyć. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować