Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z niezwykle kremowym sosem grzybowym

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 gram ziemniaków
    2 jajka
    4 ząbki czosnku
    1 szklanka mąki
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    200 ml śmietany 30%
    250 gram grzybów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ewelina Kolasa-Witkowska 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
    następnie dodajemy jajka, mąkę oraz przyprawy - sól, pieprz - dokładnie wymieszać.
    Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy placki
    smażymy placki na złoty kolor z dwóch stron.Siekamy drobno czosnek i wrzucamy na rozgrzany olej,lekko podsmażamy w tym czasie grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do zarumienionego czosnku,chwilę całość podsmażamy i zalewamy śmietaną 30% doprowadzając ją do wrzenia,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem .
    Na talerz wyciągamy placki ziemniaczane i polewamy gotowym sosem. Podajemy na gorąco. Smacznego

Porady

Jeśli chcemy aby placki były chrupiące po starciu ich wykładamy je na durszlak i lekko solimy,ugniatamy i czekamy aż zleci z nich woda. Następnie dodajemy tylko jajka bez mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować