Placki ziemniaczane z pulpecikami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Jedną cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Czosnek i cebulę dodać do mięsa i wymieszać. Do masy mięsnej dodać 2 jajka, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Mokra dłonią uformować małe pulpeciki i usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju .
2.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. 3 duże cebule obrać i również zetrzeć na drobnych oczkach do masy ziemniaczanej. Dodać 2 jajka mąkę pszenną i ziemniaczaną. wszystko razem wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki średniej wielkości.
3.Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Papryk opłukać, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić również w kostkę. 2 cebule obrać i podsmażyć na patelni razem z papryką. Do garnka wsypać cebulę, paprykę, cukinię i pomidory. Podlać niepełną szklanką wody i dusić ok 30 min. Dodać pulpeciki i razem zagotować.
4.Placki ziemniaczane podawać zaraz po usmażeniu z ciepłym sosem.
Komentarze