Placki po królewsku

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Pracuję zawodowo, zwykle mam niewiele czasu na gotowanie. Przeważnie więc w domu jemy proste dania ze składników zawsze dostępnych w kuchennych szafkach i lodówce.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● cebula
    ● 2 jajka
    ● 3-4 kiszone ogó rki
    ● 6 plast rów grubej
    kiełbasy (najlepiej
    krakowskiej)
    ● 2-3 łyżki mąki
    ● przyprawa uniwersalna
    ● pieprz
    ● maggi
    ● 15 dag żółtego sera
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki po królewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce. Cebulę
    drobno kroimy, szklimy na oleju
    i dodajemy do ziemniaków wraz z jajkami i mąką. Wszystko mieszamy
    na jednolitą masę. Doprawiamy
    do smaku.
  • 2. Ser ścieramy na tarce o dużych
    oczkach, ogórki kroimy
    w kostkę, a kiełbasę obsmażamy
    z jednej strony tak, aby powstały
    miseczki.
  • 3. Na rozgrzany olej nakładamy
    porcje masy ziemniaczanej
    i smażymy na złoty kolor. Odwracamy
    na drugą stronę
    i na środku każdego placka
    łyżką układamy porcję ogórków.
    Przykrywamy miseczką
    z kiełbasy i posypujemy serem.
    Patelnię przykrywamy pokrywką.
    Smażymy, aż ser się rozpuści.
    Polewamy keczupem i podajemy
    na gorąco.

Porady

● Do placków można użyć mortadeli, która po podsmażeniu dobrze formuje się w miseczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować